Rafila anunță schimbări ce-l vizează pe Arafat: “Ministerul se ocupă de politica de sănătate, nu DSU”

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, vrea schimbări la nivel înalt. Fostul reprezentant al României la OMS a anunțat, marți, 23 noiembrie, că intenționează să schimbe modul de funcționare a sistemului sanitar.

Alexandru Rafia vrea schimbări la Ministerul Sănătății

Medicul român Alexandru Rafila are planuri mari. Social-democratul speră să reducă rolul Direcției pentru Situații de Urgență în luarea deciziilor. Specialistul a afirmat că, în ultima perioadă, structura condusă de Arafat a intrat peste competențele Ministerului Sănătății, lucru cu care nu este de acord.

Ce planuri are cu DSU

Profesorul Alexandru Rafila, propus ministru al Sănătății, a declarat, într-o intervenție pe internet din 23 noiembrie, că nu poate accepta ca alte structuri să ia decizii și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Refuză categoric să se mai întâmple asta, dacă va fi desemnat ministru.

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă.

Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății.”, a declarat Alexandru Rafila la RTV.

Politica de sănătate publică nu trebuie făcută de Departamentul pentru Situații de Urgență

Totuși, doctorul a ținut să spună că are tot respectul pentru DSU, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății.

“Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății. Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate.”, a mai spus profesorul.

Cum îl descrie pe Raed Arafat

La adresa lui Raed Arafat, medicul Alexandru Rafila are multe cuvinte de laudă. Despre secretarul de stat în MAI, profesorul a spus că este un foarte bun profesionist în medicina de urgență. Însă, criza sanitară generată de Covid nu are de-a face doar cu medicina de urgență, este de părere deputatul PSD.

„Domnul doctor Raed Arafat este un foarte bun profesionist în medicina de urgență, dar asta este o criză care nu are de-a face doar cu medicina de urgență”, a spus Alexandru Rafila la Europa FM.

“Medicina de urgență trebuie să ajute sistemul sanitar, nu să-l înlocuiască. Eu sunt convins că dânsul, din calitatea de secretar de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență va înțelege acest lucru și va ajuta ministerul Sănătății, care în mod evident are și el responsabilitatea conform legii de a gestiona o astfel de criză de sănătate publică, care se întinde deja de mai mult de un an și jumătate, și sunt convins că vom putea lucra împreună astfel încât să ajute la efortul pe care oamenii din Sănătate îl fac în acest moment”, a adăugat medicul român.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.