Raed Arafat aruncă bomba! Documentul semnat de șeful DSU. Astăzi s-a aflat despre el

Șeful DSU, Raed Arafat, a reacționat după ce Coaliția pentru Egalitate de Gen și alte organizații neguvernamentale au cerut să fie clarificată situația accesului femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină în unitățile medicale de Stat.

Documentul semnat de Raed Arafat

Amintim că mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Coaliția pentru Egalitate de Gen, au cerut printr-o scrisoare lămuriri despre accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină în spitale.

„Întreruperea sarcinii la cererea pacientei constituie o intervenție medicală care nu suportă amânare și se circumscrie excepțiilor prevăzute de ordinul emis de DSU prin care se instituie suspendarea tuturor operațiilor care nu sunt urgențe medicale”, este scris în adresa oficială semnată de Raed Arafat.

Potrivit adresei semnate de Raed Arafat, „dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, cu excepția cazului în care sarcina reprezintă un factor de risc major și imediat pentru viața mamei.”

„Dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, cu excepția cazului în care sarcina reprezintă un factor de risc major și imediat pentru viața mamei. Avortul voluntar sau electiv reprezintă întreruperea sarcinii la cererea pacientei, dar nu pentru motive de afectare a mamei sau de suferință fetală. Aceasta se poate efectua conform legislației în cazul sarcinilor sub 14 săptămâni cronologice sau 12 săptămâni gestaționale, adică în trimestrul I de sarcină. Prin urmare, având în vedere cele expuse, opinăm că întreruperea sarcinii la cererea pacientei, având la baza analiza medicului curant de specialitate, constituie o intervenție medicală care nu suportă amânare și se circumscrie excepțiilor prevăzute de Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 9490 din 04.10.2021, prelungit prin Ordinul nr. 9632/02.11. 2021 până la data de 17.11.2021, inclusiv”, a transmis DSU în adresa semnată de Arafat și datată 19 noiembrie.

Argumentul Coaliției pentru Egalitate de Gen

Coaliției pentru Egalitate de Gen a susținut că în 2020, după intrarea în vigoare a unui Ordin asemănător, doar 12 spitale publice mai efectuau întreruperi de sarcină la cerere, iar problemele au fost agravate de faptul că din ce în ce mai multe spitale au devenit spitale de suport COVID-19, fără a avea circuite paralele de acces pentru pacienții care apelează la unitatea medicală cu alte nevoi față de pacienții testați pozitiv.

„Cea mai recentă cercetare realizată în septembrie 2021 de Centrul FILIA privind accesul femeilor la întreruperi de sarcină la cerere arată că din ce în ce mai multe spitale publice refuză să ofere servicii de întrerupere de sarcină, deși acesta este un drept garantat prin lege, invocând motive de conștiință religioasă sau de natură medicală și administrativă.

Pe fondul măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19, accesul la aceste servicii a devenit și mai inaccesibil în multe unități medicale din țară, punând în pericol dreptul femeilor de a alege dacă vor să devină mame. Statul are obligația de a asigura acest serviciu, la tarife mici, în cât mai multe spitale publice”, susțin organizațiile semnatare.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.