PSD și PNL vor să mărească pensiile și alocațiile de la 1 ianuarie. Ciucă: ”Fără taxă de lux”

Liberalii și social-democrații au căzut de acord în privința unor majorări de venituri, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Astfel, cele trei partide s-au înțeles să crească alocațiile copiilor mai mici de 2 ani la 600 de lei, iar cei care sunt mai mari de 2 ani să primească 243 de lei.

În ceea ce privește pensiile, aici avem mai multe majorări în planul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Pensia minimă ar urma să crească de la 800 de lei, cât este acum, la 1000 de lei.

De asemenea, toți pensionarii ar urma să primească în plus 10 % tot de anul viitor, iar cei care o pensie sub 1600 de lei ar urma să primească la începutul anului, o singură dată pe an, 1200 de lei pentru plata utilităților.

Senatorul Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a declarat că la capitolul social al programului de guvernare au fost convenite majorări de venituri.

“Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS. De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei. Am convenit împreună cu celelalte partide ca acesta să poată fi acordat pe 24 de luni”, a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a arătat că impactul acestor măsuri va fi de aproximativ 13,6 miliarde de lei.

“Impactul total este de aproximativ 13,6 miliarde (n.r. lei) şi urmează ca prin măsurile care vor fi asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale şi nu numai”, a spus Ciucă.

El a precizat că taxele nu vor fi majorate.

“Fără taxă de lux. Nu vor fi crescute taxele. Vom rămâne pe cotă unică şi de asemenea s-a asigurat de toată lumea că vom aloca 7% pentru investiţii”, a mai spus Ciucă.

Pentru că Guvernul nu are atribuții depline de aproximativ 2 luni, de când a fost demis în Parlament, nu mai sunt nici bani, deoarece nu se poate face rectificare bugetară.

Până acum, mai multe ministere s-au plâns că au rămas fără bani: Ministerul Sănătății a anunțat că are 74.000 de oameni care trebuie plătiți, iar Ministerul Muncii spune că are nevoie de bani pentru plata indemnizațiilor pentru creșterea copilului sau chiar pentru ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.