Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, decizie de ultimă oră: “Ar putea fi prima zi de testare în școli”

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, face un anunț important pentru toți elevii și părinții lor. Iată ce decizie ar urma să intre în vigoare chiar de săptămâna viitoare în școlile din România.

Joia viitoare ar putea fi prima zi de testare a elevilor în școli, a declarat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit oficialului, s-au solicitat Ministerului Sănătăţii și clarificări referitoare la procedura privind realizarea testelor de salivă pentru elevi și preșcolari.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, decizie de ultimă oră: “Ar putea fi prima zi de testare în școli”

„S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile.

Deci le putem avea miercuri, joi, vineri, săptămâna viitoare luni. Așteptarea mea era să fie deja de mult. Acum mă aștept să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate fi foarte bine să fie la începutul săptămânii viitoare.

Am auzit astăzi un expert în sănătate publică că testele trebuie făcute de personal medical și a continuat că în școlile românești nu există personal medical. Adică practic o persoană care susține testarea printr-o singură frază demontează testarea. Personal medical nu există în școli, am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar, iar Ministerul Educației nu își dă cu părerea pe un protocol sanitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seara, la Digi24.

Oficialul de la Educației se gândește la o diferențiere între copiii de grădiniță, eventual și cei din învățământul primar care să se testeze „într-un alt regim, diferit față de elevii de liceu, capabili să-și autoadministreze mai ușor testele. Am mizat foarte mult și pe înțelegerea colegilor cadre didactice și sunt convins că marea majoritate înțeleg să sprijine”.

Acolo unde este asistență sanitară mai devreme de o oră nu se poate testa o clasă întreagă, ceea ce înseamnă 50 de ore pe zi în școlile în care sunt 50 de clase, a mai explicat ministrul Educației.

Ministerul Educaţiei, clarificări despre procedura de efectuare testelor de salivă

„Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face și testarea la domiciliu – și mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucțiuni este și o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniță fără să fi mâncat la ora 8:00? A doua întrebare a fost dacă e nevoie și de acordul părinților, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucțiunea se referă doar la elevi: cu preșcolarii mai facem ceva?”, spune Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Cîmpeanu a menționat și că a primit asigurări de la Raed Arafat, șeful DSU, că din momentul în care furnizorii livrează testele de salivă în maxim 24 de ore vor ajunge în școli, ceea ce înseamnă că cel mai probabil joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.