Meteorologii anunță o vreme neobișnuită în luna decembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis vineri prognoza actualizată pentru următoarele 4 săptămâni, iar veștile sunt într-adevăr surprinzătoare. Se anunță precipitații excedentare în cele mai multe regiuni, dar și temperaturi peste media lunii decembrie. Fenomene meteo severe vor apărea cel mai probabil în ianuarie.

Pentru primele două săptămâni din luna decembrie, meteorologii de la ANM anunță valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile extracarpatice și în extremitatea de sud-est. 

Pe termen scurt, după weekendul însorit și cu temperaturi ridicate, urmează câteva zile de răcire a vremii, iar cantitățile de precipitații vor fi semnificative, mai ales în zona Banat și Oltenia.

Săptămâna 22.11.2021 – 29.11.2021

Temperatura medie a aerului: Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est. 

Cantitățile de precipitații: Cu excepția regiunilor nord-estice, unde regimul pluviometric va fi normal pentru acest interval, cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în sud-vest.

Săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021

Temperatura medie a aerului: Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații: Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul extrem al țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 06.12.2021 – 13.12.2021

Temperatura medie a aerului: Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil mai ridicate în regiunile extracarpatice.

Cantitățile de precipitații: Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, da cu posibilitatea unui ușor excedent, local, în zonele montane.

Săptămâna 13.12.2021 – 20.12.2021

Temperatura medie a aerului: Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații: Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă, vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

„Nu sunt excluse fenomenele severe”

Există premisele ca întreaga iarnă, nu doar luna decembrie să fie una blândă, însă acest fapt nu exclude probabilitatea de apariţie a unor intervale cu fenomene meteo severe.

„Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu,, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.

Expertul ANM a subliniat că suntem într-o perioadă în care există tendinţa ca iernile să fie ceva mai uşoare, cu temperaturi mai ridicate decât normalul, iar fenomenele de iarnă autentică să întârzie cu apariţia lor și să înceapă să se manifeste mai ales dincolo de jumătatea lunii ianuarie. 

Specialiştii avertizează că un nou vortex stratosferic a apărut la Polul Nord și va continua să se intensifice până la iarnă, potrivit Romania TV. Fenomenul meteorologic va fi amplificat de o anomalie puternică a vânturilor estice care vin dinspre tropice, interacțiune ce are loc periodic, la intervale de câţiva ani, şi care a provocat în trecut ierni deosebit de friguroase în Europa şi SUA.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.